Campania ARHIMED de screening pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar
Depistarea precoce a cancerului pulmonar prin Low Dose CT a devenit anul acesta una din prioritățile ARHIMED. De ce? Pentru că noile date publicate în acest sens nu ne pot lăsa pe noi, medicii radio-imagiști, impasibili și indiferenți. Este responsabilitatea noastră să facem bine și să încurajăm prevenția când datele științifice o demonstrează. Pe 9 decembrie 2022, Consiliul Uniunii Europene a recomandat extinderea programelor de screening pentru depistarea cancerului pulmonar, marcând cea mai importantă modificare adusă în ultimii 20 de ani programelor de screening. De aceea, am demarat o campanie de informare și conștientizare a populației cu privire la această importantă problemă de sănătate, oferind totodată posibilitatea efectuării în cadrul centrului ARHIMED a screening-ului Low Dose-CT pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar. Citește, află, spune celor apropiați și contribuie astfel la salvarea unor vieți.
- 4 februarie (World Cancer Day)
- 1 august (World Lung Cancer Day)
- 12 noiembrie (World Lung Cancer Screening Day)
Despre cancerul pulmonar
Cancerul pulmonar este o problemă de sănătate extrem de importantă la nivel mondial. Este prima cauză de mortalitate datorată cancerului și al doilea cel mai frecvent tip de cancer întâlnit. Rata anuală a deceselor cauzate de cancerul pulmonar o depășește pe cea a cancerului mamar, colo-rectal și prostată împreună.
Acest lucru se explică prin faptul că simptomele apar târziu, în stadii avansate de boală, iar atunci când pacientul se prezintă la medic șansele de succes ale tratamentului sunt mult reduse. Plămânul nu beneficiază de receptori ai durerii, prin urmare, o leziune pulmonară canceroasă poate să se dezvolte silențios pentru o perioadă lungă de timp, fără să se manifeste prin simptome.
Astfel, majoritatea cancerelor pulmonare sunt diagnosticate tardiv, în fază avansată a bolii (stadiul III/IV), când șansele unui tratament curativ scad dramatic, iar speranța de supraviețuire este sub 20%. Date științifice recente arată că depistarea precoce a cancerului pulmonar (stadiul I/II) asigură șanse de supraviețuire de 80% sau chiar 100%.
De aceea, societățile internaționale dedicate prevenirii cancerului pulmonar au elaborat recent ghiduri pentru depistarea precoce a acestei boli, demonstrând prin numeroase studii clinice că un diagnostic timpuriu înseamnă șanse de supraviețuire mai mari sau chiar vindecare pentru pacienții cu factori de risc.
Care sunt factorii de risc pentru dezvoltarea cancerului pulmonar?
Factorul principal de risc o reprezintă în proporție de 90% fumatul activ și într-o măsură mai mică fumatul pasiv, expunerea la radon sau azbest. De aceea, renunțarea la fumat este prima măsură de prevenție ce trebuie luată în considerare. Chiar și după ani de abstinență însă, cancerul pulmonar se poate dezvolta, prin urmare, se recomandă ca persoanele cu factori de risc să efectueze screening-ul anual pentru depistarea precoce a acestei boli. Renunțarea la fumat și screening-ul Low Dose CT sunt două măsuri complementare de prevenție și nu se exclud reciproc.
Ce înseamnă screening-ul pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar?
Screening-ul înseamnă căutarea unor semne de cancer pulmonar înainte ca simptomele să se manifeste. Singura metodă dovedită științific că poate reduce mortalitatea datorată cancerului pulmonar o reprezintă computer-tomografia pulmonară cu doză de iradiere redusă (Low-Dose CT), efectuată anual. Această investigație este utilizată în țări occidentale cu sisteme de sănătate performante pentru programele naționale de screening în vederea depistării precoce a cancerului pulmonar. Low-Dose CT este singura investigație necesară și recomandată în acest scop de către grupuri de experți în domeniu precum United States Preventive Services Task Force (US PSTF) și United Kingdom National Screening Commitee (UK NSC).
Cui se adresează screening-ul pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar?
Ghidurile internaționale actuale recomandă screening-ul anual pentru depistarea cancerului pulmonar tuturor persoanelor care nu prezintă simptome, cu vârstă între 50 și 80 de ani, fumători activi sau care au renunțat la fumat în ultimii 15 ani și cu istoric de cel puțin 20 pachete-an.
Ce înseamnă criteriul “pachete-an” și cum se calculează?
Pentru a putea cuantifica cu aproximație profilul unui fumător se folosește calculul “pachete-an”. Acesta reprezintă numărul de pachete de țigări fumate zilnic înmulțit cu numărul de ani de fumat. De exemplu, 2 pachete/zi x 10 ani = 20 pachete-an sau 1 pachet/zi x 20 ani = 20 pachete-an. Un calcul și mai precis este (numărul de țigări/zi x numărul de ani) / 20.
Ce înseamnă CT?
O examinare computer-tomografică (CT) a toracelui presupune folosirea radiației X pentru achiziția unor multiple imagini detaliate ale plămânilor. Pacientul stă culcat pe o masă mobilă care alunecă printr-o secțiune scurtă tip cilindru. Investigația este complet nedureroasă, durează câteva minute și nu presupune pregătire specială.
Ce înseamnă Low-Dose CT?
CT pulmonar cu doză redusă de iradiere (Low-Dose CT) înseamnă că protocolul obișnuit de scanare CT este adaptat pentru a reduce expunerea la radiații X, păstrând în același timp posibilitatea achiziției unor imagini de calitate. Doza de iradiere pentru tomografia computerizată în vederea depistării cancerului pulmonar (Low Dose CT screening) este una mică (1.5 mSv) și echivalează cu 6 luni de expunere la radiație naturală/înconjurătoare (background radiation).
Mai multe despre screening
Singurele țări din Europa care au introdus până în prezent screening-ul național pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar sunt Croația și Polonia (2020). În multe alte țări europene (Franța, Germania, Marea Britanie) se efectuează ample studii și proiecte pilot în vederea testării unui viitor program național.
Ca medici radiologi ai centrului imagistic ARHIMED, nu putem accelera sau schimba politicile naționale de sănătate, dar este datoria noastră de a informa și educa populația asupra unei probleme de sănătate extrem de importante și frecvente și în România: cancerul pulmonar. Până la implementarea unui program național de screening al cancerului pulmonar, încurajăm populația țintă să efectueze investigația specifică (Low Dose CT) pentru depistarea precoce a acestei afecțiuni.
Centrul radio-imagistic ARHIMED oferă posibilitatea efectuării singurei investigații necesare și recomandate pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar fie prin bilet decontat CAS (limitat), fie contracost la un preț avantajos tocmai pentru a încuraja pacienții din grupul țintă să efectueze investigația. Investigația are un cost de 400 lei și echivalează cu prețul pachetelor de țigări cumpărate de un fumător pe parcursul a 2-3 săptămâni.
Cine nu trebuie să efectueze screening-ul pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar?
Persoanele care nu sunt dispuse să accepte un eventual tratament chirurgical în urma unei recomandări post-screening sau a căror condiție medicală nu le permite acest lucru, nu trebuie să efectueze screening-ul pentru cancerul pulmonar.
De asemenea, persoanele care au funcție pulmonară redusă sau necesită suplimentare continuă cu oxigen, cele care au slăbit în greutate inexplicabil în ultimul an, care au expectorat sânge recent sau care au efectuat deja o scanare CT toracică în ultimul an, trebuie să se adreseze direct medicului pneumolog pentru tratamentul acestor simptome.
De ce o radiografie toracică nu este suficientă pentru screening?
Screening-ul cancerului pulmonar are ca scop detectarea leziunilor maligne în stadiu incipient (dimensiuni mici, fără extensie de vecinătate), când potențialul curativ și speranța de viață sunt maxime. Radiografia toracică permite evaluarea unei singure imagini bidimensionale, unde multiple planuri sunt sumate intr-unul singur. Astfel, anumite zone ale parenchimului pulmonar pot fi vizualizate neconcludent, în timp ce leziunile de mici dimensiuni pot fi complet omise. Tomografia computerizată toracică permite în schimb evaluarea a sute de imagini 3D ale plămânilor („slice-uri” sau felii) și prin urmare, caracterizarea detaliată a unor eventuale leziuni pulmonare.
Ce riscuri presupune screening-ul pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar?
Screening-ul trebuie efectuat doar de către persoanele aflate în grupul țintă (cu vârstă peste 50 de ani și cu istoric important de fumat), unde beneficiile investigației (descoperirea precoce a cancerului, șansa unor terapii accesibile și de succes sau vindecarea bolii) depășesc următoarele riscuri:
- riscul rezultatului fals-pozitiv: în urma screening-ului s-ar putea ridica suspiciunea de cancer, iar cancerul să nu se confirme ulterior. Acest rezultat fals-pozitiv poate conduce la stres psihologic și creșterea anxietății pe termen scurt, investigații suplimentare și chiar intervenții chirurgicale inutile.
- descoperirea unui cancer care poate nu ar fi cauzat niciodată complicații pentru pacient (overdiagnosis). Este dificil de afirmat care leziune pulmonară suspectă de malignitate va evolua spre un stadiu terminal de boală și în ce interval de timp, însă supradiagnosticarea ar putea conduce către tratament care să nu fie necesar.
- expunerea repetată la radiații X în urma monitorizării prin Low-Dose CT poate produce cancer în rândul populației de altfel sănătoase. Prin modele matematice s-a estimat un raport de 1 deces prin cancer radio-indus față de 13 decese evitate prin screening.
Ce se întâmplă dacă în urma efectuării investigației Low-Dose CT se descoperă ceva suspect?
Pentru a standardiza și ghida eficient screening-ul cancerului pulmonar, Colegiul American de Radiologie (ACR) a dezvoltat un protocol de diagnostic numit Lung-RADS (Reporting and Data System). Un test screening pozitiv reprezintă un rezultat în care o leziune pulmonară este clasificată Lung-RADS 3 sau 4, în timp ce un test screening negativ echivalează cu o clasificare Lung-RADS 1 sau 2. Clasificarea nu confirmă sau infirmă existența cancerului, ci doar stabilește gradul de risc al acesteia și implicit tipul de management ulterior al cazului. În funcție de aspectul CT al unei posibile leziuni pulmonare, medicul radiolog poate recomanda monitorizare imagistică (CT) la un interval de 3, 6, 12 luni sau consult chirurgie toracică pentru biopsie și examen histopatologic. Așadar, screening-ul CT ajută la depistarea, localizarea și caracterizarea unei potențiale leziuni suspecte, însă confirmarea se realizează doar prin analiza probei de țesut. 10%-15% din testele screening pentru cancerul pulmonar sunt pozitive (Lung RADS 3/4). Totuși, în urma unor teste ulterioare, 98% dintre acestea se dovedesc a fi fals-pozitive. Așadar, doar 2% dintre pacienții care efectuează screening-ul descoperă o leziune malignă. Însă chiar și atunci, tot răul este spre bine, pentru că într-un stadiu incipient șansele de vindecare a cancerului pulmonar se apropie de 100%.
Sunt fumător, dar nu împlinesc criteriile pentru screening
În acest caz, cel mai bine este să consultați sfatul unui medic pneumolog pentru a hotărî împreună cu acesta dacă și când ar trebui să efectuați o examinare pulmonară computer-tomografică.
Mai multe informații pot fi accesate aici:
https://www.cdc.gov/cancer/lung/basic_info/screening.htm
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/lung-cancer-screening/about/pac-20385024
https://www.radiologyinfo.org/en/info/screening-lung
https://www.cancer.org/cancer/lung-cancer/detection-diagnosis-staging/detection.html